logo helyelogo helye

By Élményakadémia

Tőlünk Nektek

Mi az, amiben ez hat a fiatal tréner a legjobb? Ők a telepek igazi szakértői, tudják, hogy hogyan kell megszólítani a helyieket, hogy kinek kell segíteni, hogyan játsszanak a gyerekekkel, és hogy hogyan vegyenek rá minél több embert arra, hogy másképp lássák a világot. Ismerik a helyzetet, hogy pontosan mit jelent egy ilyen helyen felnőni, és a nehéz körülményeik ellenére mégis tudják, hogy hogyan érezzék jól magukat, és képesek tenni is érte.

 

By Élményakadémia

Tavaszi Szél projekt

TAVASZI SZÉL PROJEKT

Az Élményakadémia KHE ifjúsági egyesületként több területen végez képző, fejlesztő, tevékenységet. Ezen tevékenységek egy része szociális fókuszú. A különböző marginalizálódott közösségek és fiatalok támogatására irányul. A programban nagy hangsúlyt kap az ezekkel a közösségekkel, egyénekkel dolgozó segítő szakemberek képzése és új eszközökkel való felruházása is.

Ezen a két területen – a hátrányos helyzetű fiatalokkal végzett fejlesztő munkában és a segítő szakemberek készség-, és szakmai eszköztárának a fejlesztésében felhalmozódott tapasztalatot terveztük ötvözni, és egy önálló képzési rendszerbe, tudástárba gyűjteni a Tavaszi Szél projekt keretein belül.

 

A Tavaszi Szél projektben két szolgáltatás típusban, négy partnerintézmény vesz részt:

A fiatalokkal közvetlenül foglalkozó gyermekotthonok:
● Fundatia Sfantul Francisc (továbbiakban: Dévai Szent Ferenc Alapítvány)
● Emberi Erőforrások Minisztériuma Rákospalotai Javítóintézet és Speciális Gyermekotthon (továbbiakban: Rákospalotai Gyermekotthon)

A segítő szakemberek képzésével is foglalkozó képzőintézmények:
● Societateapentru Tineret Outward Bound Romania (továbbiakban: Outward Bound Romania)
● Élményakadémia Közhasznú Egyesület

A Tavaszi Szél projekt célja a partnerség megalakításával egy olyan szakmai együttműködés, tapasztalatcsere és egy, a mind a négy partnerszervezetre kiterjedő kutatáson alapuló, Jó Gyakorlat gyűjtemény létrehozása, amely majd a projekten túl és a partnerszervezeteken kívül is alkalmazható eszköztárat nyújt mind a fiatalokkal foglalkozó szakembereknek, mind az őket fejlesztő képzőintézményeknek.

 

A projekt terve, szerkezeti felépítése:

A projekt időtartama: 2015 Január 1 – 2016 December 31

A Tavaszi Szél négy szakaszra bontható, a projekt fókuszait, tevékenységét tekintve:

1. Kutatási szakasz
Helyzetfelmérés: a partnerintézmények által megfogalmazott hiányterületek feltérképezése. Szakmai eszközök felkutatása a partnerek és külső szervezetek Jó Gyakorlataiban.

2. Képzési, implementációs szakasz
A kutatási eredmények által feltárt hiányterületekre reagáló és az összegyűjtött Jó Gyakorlatokra alapozott képzési módszertan kidolgozása, mind a képző intézmények, mind a gyermekotthonok dolgozói számára.

3. Tesztidőszak
Az elsajátított eszközök gyakorlati alkalmazása 4-6 hónapnyi időtartamban, a képzőintézmények mentori támogatása, jelenléte mellett.

4. Publikációs szakasz
A projekt tapasztalatainak és elért eredményeinek a széles körű terjesztése, többek között egy konferencia formájában.

 

További információ  http://tavasziszel-projekt.blogspot.hu/