Módszereink

Élményekkel építünk

Az Élményakadémia Egyesület jövőképe egy sokszínű, elfogadó, nyitott, társadalom, amely képes az esélyegyenlőséget megteremteni. Olyan társadalom, amelyben mindenki számára biztosítottak az önmegvalósításhoz és a közösségi élethez, az esélyegyenlőséghez szükséges feltételek.

Módszereink

Tapasztalati tanulás - élménypedagógia

Legfőbb módszerünk az élménypedagógia. Ez olyan nevelési-fejlesztési mód, ami képes az emberben aktívan, gyakorlati szinten pozitív változást hozni, mivel cselekvésre és annak kiértékelésére épít. Tehát úgy tanít meg többek között bizonyos viselkedési, önszabályozási módokra és önismeretre, hogy azokat saját élményből, saját következtetések alapján építi be a személyiségbe.

Az élménypedagógiai folyamat lépései:

Színházi technikák

Nem feltétlenül színházi cél érdekében (pl.: önismeret, személyiségfejlesztés) színházban használatos technikákat azok hatásait és sokszor az azokra való reflektálást használjuk fel a tanuláshoz. A technika kötődhet prózai vagy mozgás színházhoz is. Leginkább a mozgás vagy a “fizikai színház” (a fizikalitással dolgozó, de nem feltétlenül táncos jellegű színház) repertoárjából dolgozunk.

Témacentrikus Interakció

A Témacentrikus Interakció (TCI) alapelve és lényege, hogy a tréning során törekszik az egyén, a csoport és a téma, valamint az ezt körülvevő fizikai környezet dinamikus egyensúlyának megtartására, hogy ezzel segítse megteremteni a valódi kommunikáció és élő tanulás alapjait. Az élménypedagógiai gyakorlatok megtervezésénél és megtartásánál nagyon hasznos ez az alapelv, mert szintén fókuszban van a személyiség fejlődése, a közösség együttműködése, ráadásul nem mindennapi, kalandos, izgalmas feladatok adta környezetben és témában.

Coaching

A coaching egy személyre szabott “tanácsadási” módszer, amelynek a lényege, hogy nem kifejezetten tanácsot ad, hanem az ügyfél saját, meglévő erőforrásait tudatosítja, és arra támaszkodva, támogatja az ügyfelet a fejlődésben. Fejlesztő, nevelő, edző jellegű tevékenység, ahol az ügyfelet egy meghatározott cél elérésében segítik. A coach szó szerinti fordításban edzőt jelent

Megoldásfókuszú megközelítés

A megoldásközpontú megközelítés (angolul: Solution Focus) egy paradigmaváltáson alapul:
Megoldásépítő (és nem problémaelemző) beavatkozásokkal dolgozunk. Abból indulunk ki, hogy minden ügyfél a saját megoldásainak szakértőjévé válik, amennyiben a figyelmét áttereli a problémák elemzéséről, a pozitív jövőképre (célokra) és a már meglévő erőforrásaira. Felszínre hozzuk és fejlesztjük ezeket a belső erőforrásokat és erősségeket.
A megoldásközpontú megközelítés kiválóan működhet egyéni, csapat és szervezeti szinten is. A módszert Steve de Shazer és Insoo Kim Berg, a megoldásközpontú rövid terápia két alapítója dolgozta ki az 1980-as években az Egyesült Államokban. A módszer alkalmazásának sikerét kutatások támasztják alá világszerte.

IKT- Integrált kifejezés és táncterápia technikák

A tánc olyan önfelfedezés, amiben kifejezhetjük magunkat. Az improvizáció során lehetőségünk van sokkal inkább elmélyülni a jelenben, és saját érzéseinkben, így ez az ősi mozgásforma valójában egy non-verbális önkifejezési és tanulási mód. Az Integrált kifejezés- és táncterápia Wilfried Gürtler német pszichológus, pszichoterapeuta által kifejlesztett táncterápiás módszer.
Az integráció abban jelenik meg, hogy nem csupán a mozgás és a tánc, hanem más tréning- és terápiás technikák is beépülnek a módszerbe. A kifejezés pedig szintén több úton jut a felszínre: használunk zenei elemeket, festést és más alkotóművészetet is a tréning során.
A tánc és az alkotóművészet ötvözete a terápiás technikákkal igazi élményteli önkifejezést és alkotómunkát eredményez.

Hogy is kezdődött

Történetünk

Az Élményakadémia Közhasznú Egyesület 2005 végén született, amikor tizenkét lelkes útkereső az élménypedagógia módszertan megismerésén felbuzdulva megalapította. Kovács Etelka, Eti volt az eredeti ötletgazda, aki külföldi tanulmányai során találkozott az élménypedagógiával és elhatározta, hogy ezt a módszert Magyarországon is meghonosítja. Felkereste az Outward Bound Románia központját, ahol képzéseken vett részt, majd az ottani vezetőkkel együtt kidolgozta az Élményakadémia Egyesület alapjait.

Egyre több barát, ismerős csatlakozott a szervezethez, akik mind részt vettek a trénerképző oktatásokon és elsajátították a módszer alapjait. Sokan közülük pedagógusi, szociálpedagógusi vagy akár közgazdasági tanulmányokat végeztek, így egyre színesebb és szélesebb látókörű közösség alakult ki. Az ügyvezető családalapítás miatt átadta helyét.

Az OB Románia továbbra is az Élményakadémia anyaszervezete és trénereinek képzője maradt 2014-ig. Ekkor saját ÉA módszert alakítottunk ki az eddigi tapasztalataink segítségével. Ötvöztük az élménypedagógiát egyéb módszereinkkel és beindítottuk önálló, nemzetközileg is elismert trénerképzésünket.

Több van benned, mint gondolnád!

Csapatunk

Csapatunkban nap, mint nap élesben éljük át azokat a helyzeteket, amelyeket résztvevőinknek kínálunk. Mi is az állandó tanulás szellemiségében élünk és célunk, hogy mások fejlődését elősegítsük.

Szakképzett, sokszínű csapatunk nagyrészt az Outward Bound Románia trénerképzésén vált outdoor tréning oktatóvá. 2014 óta saját képzési rendszerrel rendelkezünk. Trénereink az élménypedagógia és coaching módszertan elsajátítása mellett, vízi mentő, elsősegély-nyújtó, alacsony és magas-kötél technikai tudásra is szert tettek. Technikai ismereteik kiterjednek a hegy és sziklamászásra, természetjárásra és mozgás valamint táncterápiás elemekre is.

Az egyesület trénerei mindannyian megtapasztalták a saját bőrükön, az élménypedagógiai módszer különleges, személyiségformáló hatását és eltökélték, hogy mindenkinek segítenek felismerni, hogy „Több van benned, mint gondolnád!”

Trénereink, trénerasszisztenseink

Ferenczy Tamás

szociális munkás - tréner

Gyöngyösi Kriszta

Gyöngyösi Kriszta

szociológus- Élményakadémia tréner

Juhász Zsuzska

Juhász Zsuzska

Élményakadémia tréner

Kis-Kopárdi Csaba

Kis-Kopárdi Csaba

szociálpedagógus- Élményakadémia tréner

Kovács Etelka

Kovács Etelka

Élményakadémia tréner

Labancz Dániel

Labancz Dániel

klinikai szakpszichológus,
Élményakadémia tréner

Laszlovszky Ágnes

Laszlovszky Ágnes

pszichológus, Élményakadémia tréner - coach

Makai Nóra

Makai Nóra

pszichológus, tréner

Schmidt Erika

Élményakadémia tréner - coach

Skaliczky Dávid

szociálpedagógus, Élményakadémia tréner

Tarján Magdi

Tarján Magdi

asszisztens

Udvardy-Rácz Miklós

asszisztens

Varga Jácint

Varga Jácint

tréner, technikai vezető

Csapatunk többi tagja

Aranyosi Mónika

kommunikációs vezető

Bárnai Árpád

Bárnai Árpád

Szakmai vezető, Coach-Tréner

Csapi Andris

CSAPI ANDRIS​

ügyvezető, tréner​

Garabás Titanilla

Garabás Titanilla

irodavezető

Élményakadémia