Advanced training for trainers obr, outdoor

Az erdélyi Sóvidék szívében


Partnerszervezetünk az Outward Bound Romania, rendszeresen tart haladó TRAINING OF TRAINERS LEVEL 2 -t azoknak, akik már elvégezték az alapfokú outdoor trénerképző tréninget, és bővíteni szeretnék tevékenységi palettájukat.
Mégis mi történik egy ilyen képzésen és milyen tapasztalatokat gyűjthet az aki résztvesz a programon?
Szládovics Levente megosztotta velünk a tréningen szerzett élményeit.

“2023 január elején az Élményakadémia közvetítésével részt vettem az Outward Bound Románia AToT/2 angol nyelvű képzésén. Az AToT/2, azaz Advanced Training for Trainers – Level 2 a tréneri, szakmai fejlődést középpontba helyező, soft skill fókuszú 10 napos tapasztalati tanulás alapú program.

Az erdélyi Sóvidék szívében, a Görgényi-havasok ölelésében húzódó Szováta külterületén található az OB központja: a főépület mellett jurta és szalmajurta, fedett mászóbirodalom, pavilon, patak és tavacska tárul a szemünk elé. Kreatív, praktikus és mégis túlzásoktól mentes mikrokozmosz, ahova jó megérkezni, jó elidőzni és vissza-visszatérni.

A rutin és a professzionális attitűd a képzés minden pillanatát végigkísérte, ám a humornak és a közös referenciáknak is megvolt a maga helye, ami elengedhetetlen velejárója egy intenzív közös munkát végző csoport életének. A 10 napig gyakorlatilag mindent együtt végző, 20 fős csapat tagjai között akadtak tapasztalt rókák és frissen outdoor élményekbe belekóstoló huszonévesek, Portugáliától Horvátországon keresztül Hollandiáig.

Sok tekintetben szabad kezet adó struktúrával dolgoztunk, melyben sikerült a trénerek keretezésével egy biztonságos környezetnek létrejönnie, ahol a résztvevők teret kaptak a vezetői és facilitátori képességeik tesztelésére és kísérletezésre, visszajelzések adására és fogadására. A kihívások vállalása, megélése, és a tapasztalatainkon alapuló tanulás nevében született mottónk valahogy a következőképp hangzott: „This is not the place to play safe, but a safe place to play”.  

Programunk igazi gerincét, az életszagú tapasztalás terepét leginkább mégis a három napos téli expedíció adta. Lenyűgözően változatos és nagyléptékű völgyek, fennsíkok és hófedte távlatok tagolják a Nagy-Mező-Havas csúcs (1777m) környékét: egy ilyesféle, dinamikusan változó szerepkörökkel operáló outdoor élményhez alkalmasabb környezetet keresve sem lehetne találni. És hogy miképpen is történik a felkészüléstől az integrálásig egy keretezett outdoor élmény, és mi teszi a nagybetűs változás magával ragadó terepévé, az azt ismerőknek nem szükséges ecsetelnem, az arra kíváncsiaknak pedig nem mondhatok és kívánhatok mást: menjetek és tapasztaljátok meg a saját bőrötökön!

Szládovics Levente (résztvevő)

A képet Márton Szilárd készítette.

Oszd meg másokkal!
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Élményakadémia