A jóllét és a lelki egészség fókuszában

Benkő Nóra önkéntesünk részt vett a Wunderlust nevű képzésünk második részén – beszámolóját olvashatjátok. 

Na de mi is az a WANDERLUST? Ez az Élményakadémia egyik két részből álló, Erasmus+ KA1 projektje, melynek fókuszában a jóllét és a lelki egészség áll. Outdoor élménypedagógiai és művészeti önkifejezésre építő eszközöket és gyakorlatokat kínálunk, a fejlődésre vágyó segítő szakemberek számára. A tudatosság és az  ismeretek bővítésével ezeket az eszközöket akár a szakmai, akár a magánéletben is alkalmazni tudják saját lelki jóllétük ápolása és a munkahelyi kiégés megelőzése érdekében. A projektet a „HEART” módszert – az outdoor élménypedagógia és a művészeti módszertanok szinergiája ihlette.

“A Wanderlust számomra egy különösen hasznos élményt nyújtott. Mindamellett, hogy bele tekinthettünk a HEART projektek által összegyűjtött játékok és módszertanok rendszerébe és alkalmazhatósági területeibe – ami különösen hasznos és évek óta keresek egy hasonló gyűjteményt – egyéni helyzetfelmérésre is lehetőséget adott. 

Az ilyen típusú képzések legnagyobb előnye számomra az önismereti fejlődés. Rá kellett jönnöm arra, hogy mennyire rá vagyok görcsölve arra, hogy teljesítsek és ha feladatot kapok, azt „muszáj” elvégeznem, teljesítenem kell – innen jön a kiégésem, amit az elmúlt években munkám során megtapasztalhattam. A képzés nagyon intenzív volt és időnként futásnak éreztem, máskor pedig kaptam lehetőséget arra, hogy megálljak egy pillanatra és csak legyek. Azok a pillanatok voltak az igazán értékesek számomra és a legértékesebb dolog, amit el tudtam hozni magammal: emlékeztessem magam arra, hogy időnként le kell állni tegyem prioritássá, hogy időt adjak magamnak, és ez sokkal fontosabb, mint a feladat teljesítése. Igazából ez az, ami megelőzheti a kiégést. 

A képzés után lehetőségünk volt részt venni egy kétnapos konferencián is ugyanebben a témában. Nagyon ki voltunk merülve, fáradtak voltunk, mégis éreztem valamiféle erőt és kíváncsiságot, ami nem engedte, hogy passzív legyek. És az volt az igazi teszt: hogy tudom úgy beosztani fáradtan az energiám, időm, hogy párhuzamosan a kimerüléssel, töltődni is tudjak? Voltak tevékenységek, amikben passzívabb voltam, voltak, amiket kihagytam és voltak, amin nagyon aktívan részt vettem. És mindezt úgy, hogy ne büntessem magam miatta. Azt tanultam meg újra és újra, hogy a tudatosság segítségével lehet ezeket a dolgokat kordában tartani és megtartani az egyensúlyt.

Íme egy pár konkrét és elvont felsorolás, ami megmaradt a képzésről és konferenciáról: Három Kincs Völgye – csend, nyugalom, gyönyörű fények, szauna utáni gőzölgés, legfinomabb vega kaja ever, hajnali meditáció, kapcsolódás, meleg ölelések, kiszolgáltatottság, megértés, egó és az egó hiánya, empátia, játék, kihívás, szarvasbőgés, öreg fák ölelése, esti palacsintázás, illatosító pálcika, origami életlecke, belealudni a hangpan koncertbe, tizenöt perc vihar, önmagaddal jóba lenni, mondj nem-et, szaladj a jóért, gyúrd bele magad az agyagba és még sorolhatnám, de azt hiszem leállok itt. “

Benkő Nóra

Oszd meg másokkal!
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Élményakadémia