Módszereink

Élményekkel építünk

Az Élményakadémia Egyesület jövőképe egy sokszínű, elfogadó, nyitott, társadalom, amely képes az esélyegyenlőséget megteremteni. Olyan társadalom, amelyben mindenki számára biztosítottak az önmegvalósításhoz és a közösségi élethez, az esélyegyenlőséghez szükséges feltételek.

Módszereink

Tapasztalati tanulás - élménypedagógia

Legfőbb módszerünk az élménypedagógia. Ez olyan nevelési-fejlesztési mód, ami képes az emberben aktívan, gyakorlati szinten pozitív változást hozni, mivel cselekvésre és annak kiértékelésére épít. Tehát úgy tanít meg többek között bizonyos viselkedési, önszabályozási módokra és önismeretre, hogy azokat saját élményből, saját következtetések alapján építi be a személyiségbe.

Az élménypedagógiai folyamat lépései:

Színházi technikák

Nem feltétlenül színházi cél érdekében (pl.: önismeret, személyiségfejlesztés) színházban használatos technikákat azok hatásait és sokszor az azokra való reflektálást használjuk fel a tanuláshoz. A technika kötődhet prózai vagy mozgás színházhoz is. Leginkább a mozgás vagy a “fizikai színház” (a fizikalitással dolgozó, de nem feltétlenül táncos jellegű színház) repertoárjából dolgozunk.

Témacentrikus Interakció

A Témacentrikus Interakció (TCI) alapelve és lényege, hogy a tréning során törekszik az egyén, a csoport és a téma, valamint az ezt körülvevő fizikai környezet dinamikus egyensúlyának megtartására, hogy ezzel segítse megteremteni a valódi kommunikáció és élő tanulás alapjait. Az élménypedagógiai gyakorlatok megtervezésénél és megtartásánál nagyon hasznos ez az alapelv, mert szintén fókuszban van a személyiség fejlődése, a közösség együttműködése, ráadásul nem mindennapi, kalandos, izgalmas feladatok adta környezetben és témában.

Coaching

A coaching egy személyre szabott “tanácsadási” módszer, amelynek a lényege, hogy nem kifejezetten tanácsot ad, hanem az ügyfél saját, meglévő erőforrásait tudatosítja, és arra támaszkodva, támogatja az ügyfelet a fejlődésben. Fejlesztő, nevelő, edző jellegű tevékenység, ahol az ügyfelet egy meghatározott cél elérésében segítik. A coach szó szerinti fordításban edzőt jelent

Megoldásfókuszú megközelítés

A megoldásközpontú megközelítés (angolul: Solution Focus) egy paradigmaváltáson alapul:
Megoldásépítő (és nem problémaelemző) beavatkozásokkal dolgozunk. Abból indulunk ki, hogy minden ügyfél a saját megoldásainak szakértőjévé válik, amennyiben a figyelmét áttereli a problémák elemzéséről, a pozitív jövőképre (célokra) és a már meglévő erőforrásaira. Felszínre hozzuk és fejlesztjük ezeket a belső erőforrásokat és erősségeket.
A megoldásközpontú megközelítés kiválóan működhet egyéni, csapat és szervezeti szinten is. A módszert Steve de Shazer és Insoo Kim Berg, a megoldásközpontú rövid terápia két alapítója dolgozta ki az 1980-as években az Egyesült Államokban. A módszer alkalmazásának sikerét kutatások támasztják alá világszerte.

IKT- Integrált kifejezés és táncterápia technikák

A tánc olyan önfelfedezés, amiben kifejezhetjük magunkat. Az improvizáció során lehetőségünk van sokkal inkább elmélyülni a jelenben, és saját érzéseinkben, így ez az ősi mozgásforma valójában egy non-verbális önkifejezési és tanulási mód. Az Integrált kifejezés- és táncterápia Wilfried Gürtler német pszichológus, pszichoterapeuta által kifejlesztett táncterápiás módszer.
Az integráció abban jelenik meg, hogy nem csupán a mozgás és a tánc, hanem más tréning- és terápiás technikák is beépülnek a módszerbe. A kifejezés pedig szintén több úton jut a felszínre: használunk zenei elemeket, festést és más alkotóművészetet is a tréning során.
A tánc és az alkotóművészet ötvözete a terápiás technikákkal igazi élményteli önkifejezést és alkotómunkát eredményez.