Télménypedagógia

A Télménypedagógia elnevezésű projektünkben 12 fő állami gondozásban élő illetve roma telepről származó fiatal 3 napos téli, élménypedagógiai alapú táboroztatását kívánjuk megvalósítani, melynek a szabadidő hasznos eltöltésén és az egészségmegőrzésen túl célja az önkéntesség eszméjének és gyakorlatának terjesztése, a közösséghez tartozás és a személyiség fejlesztése, társadalmi integráció, készségek, képességek fejlődése és a haza és lakóhely szeretetére nevelés.

 

Helyszín: Csobánka – Cserkészközpont

A résztvevők a hátrányos helyzetben élő fiatalok Bagról a roma-telepről, családon kívül nevelkedők a Rákospalotai Leánynevelő Intézetből és a Pestújhelyi Gyermekotthonból kerülnek ki.

 

Mit kaphatnak ettől a tábortól a fiatalok?

Tapasztalatot arról, hogy mi a segítő szakma, milyen az önkéntesség, önkénteskedés, milyen igazán tartozni egy jó közösséghez, rálátást arra, hogy nemcsak a profit szférában van munka- és karrier-lehetőség, kellő ismeretet az egyesület adta tanulási, fejlődési lehetőségekről, a másoknak való segítségnyújtás örömét, a játszva tanulás szabadságát, a fizikai és szellemi kihívással járó feladatokkal való megküzdést és annak pozitív hatásait, készségeik és képességek fejlesztését valamint a haza és lakóhely szeretetének emelkedését.

Tevékenység jellege: A program főleg outdoor problémamegoldó elemeket tartalmaz. Ez azt jelenti hogy a szabad levegőn, a természetben folyik a legtöbb tevékenység, ezért rekreációs értéke rendkívül nagy. A tematika tartalmaz expedíciót és sziklamászást is, ezért sokban képviseli a környezettudatosság témáját is.

A program utolsó napján pedig – a pályázat témájából inspirálódva – helyet kapott a népi játékok délutánja, amikor egy “játék-cserét” tartunk: tapasztalatcsere a népi és modern csapatjátékok terén.

Technikai, biztonsági jellemző: A programon használt eszközök az UIAA (Nemzetközi Hegymászó Szövetség) szabványnak megfelelő, szigorúan ellenőrzött mászóeszközök. Ezek minőségellenőrzését az Élményakadémia Egyesület képzett, tapasztalt sziklamászói és ipari alpinistái végzik.

A program megvalósítást kockázatelemzés előzi meg, amelyet minden esetben a végső program tervezésekor végzünk. Ennek standardjai a következők: A résztvevők érzelmi és fizikai biztonságának kockázati tényezői, az időjárás kockázati tényezői, a környezeti kockázati tényezők, tréneri kockázati tényezők.  Ezen tényezők vizsgálatával és figyelembevételével dolgozunk ki egy mindenre kiterjedő programtervet, és kockázatkezelést.

 

Főbb kompetenciák, területek, amelyekre a program irányul: önismeret, önbecsülés, másoknak való segítségnyújtás, önálló gondolkodás és cselekvés, csapatmunkára való készség, kezdeményezőkészség, félelmek leküzdése, komfort-zónából való kilépésre való hajlandóság, önbizalom, bizalom fejlődése, előítéletek leküzdése, tervezési-szervezési készség, gyakorlatorientáltság, lakóhely és haza szeretete.

 

A program támogatója