TEDD MAGAD HASZNOSSÁ!

Önkénteskedj te is! Hogy miért?
2010. szeptember 20. és 28. között zajlott az Élményakadémia által szervezett első, Make Yourself Useful elnevezésű ifjúsági csere. A helyszín Csobánka. A Fiatalok Lendületben Program által támgatott projektben 28 lengyel, román és magyar fiatal töltött együtt 9 napot.

A projekt azzal a céllal született, hogy az európai fiatalok körében erősítse a társadalmi felelősségvállalást és részvételt az önkéntesség megismerésén és népszerűsítésén keresztül. A szervezők célja volt, hogy a a résztvevő fiatalok felfedezzék saját jelentőségüket, hasznosságukat a társadalomban és közvetlen környezetükben. Megismerkedjenek az önkénteskedés örömeivel, az abban rejlő lehetőségekkel és megtapasztalják, hogy önkéntes tevékenységük során milyen pozitív élményekre és tudásra tehetnek szert. A csere eszközöket és „jó gyakorlatot” kívánt adni ahhoz, hogy hazatérve saját környezetükben aktívan kezdjenek tevékenykedni.

Az ifjúsági csere módszertana az élmény- és kalandpedagógia eszköztárán alapult, melynek lényege, hogy a természetben található eszközöket használva, szabadban végzett tevékenységek, fizikai és problémamegoldó gyakorlatok során a résztvevők életük valós szituációit modellező tapasztalatokat szereznek. A program során többek között expedícióra mentünk, alacsony és magas kötélelemeken próbáltuk ki magunkat, sziklát másztunk, saját önkéntes projektet terveztünk és hajtottunk végre.
Hogy miért érdemes önkénteskedni? Azért, hogy
– valamit visszaadj a sok jóból, amit kaptál
– érezd, hogy hasznos vagy: szükség van Rád!
– kihasználd a lehetőségeidet
– ismerkedj, kapcsolatokat építs
– megismerj egy másik országot, szervezetet, nyelvet, környezetet
– tanulj, munkatapasztalatra tegyél szert
– jobban megismerd önmagad
– visszajelzést kaphass sajátmagadra, amiből tanulhatsz és megkönnyíti a későbbi boldogulásodat
– mindeközben nagyon jól szórakozz
– és mert önkénteskedni MENŐ!

Nézz szét te is környezetedben és kérdezd meg, miben segíthetsz! Hidd el: új világ nyílik meg, a lehetőségek tárháza.
A program az Európai Unió támogatásával valósult meg. 2011 az ÖNKÉNTESSÉG éve.

Gigi és a magyar résztvevők