OUT OF THE BOX

Think and act out of the box – azaz próbáljunk ki valami mást, így lehetne összefoglalni az Egyesület következő tréningjének célját, ami a hétköznapi valamint nehéz sorsú fiatalokkal való foglalkozás során felmerülő kommunikációs nehézségeket és a konfliktus menedzsmentet veszi górcső alá. A 10 napos tréning olyan trénerek, ifjúsági- és szociális munkások számára szándékozik segítséget – technikákat, új megközelítéseket és gyakorlási lehetőséget – nyújtani, akik hátrányos helyzetű csoportokkal dolgozva mindennapjaik során rendszeresen szembesülnek kommunikációs problémákkal, melyek konfliktusokhoz vezetnek. Az Out of the box az élmény és kalandpedagógia segítségével olyan saját és csoportélményekhez juttatja a résztvevőt, ami segíti a kulturális, nyelvi különbségekből és hátrányos helyzetből adódó konfliktusok az eddigiektől eltérő megközelítését, lehetőséget teremtve azok megértésére, kezelésére, valamint bemutat lehetséges eszközöket is a konfliktusok és kommunikációs nehézségek megoldásában. A tréning azon felül, hogy növeli a résztvevők tárgyi tudását alapvetően a nem formális tanulás eszközeit használva teret ad a gyakorlásnak, ötletek és jó gyakorlatok megosztásának, partnerségek létrejöttének és olyan saját projektek kidolgozásának, melyek otthon, a résztvevő saját környezetébe ültethetik be a megszerzett tapasztalatokat.

Időpont: 2014. április 5-16. utazási napokkal együtt
Helyszín: Galyatető
Jelentkezési határidő: 2014. február 28.

A tréning céljai a nemzetek közti kölcsönös megértés kialakításán és az együttműködés fejlesztésén, közös célok és tervek megfogalmazásán túl:
Megismerkedni az élmény- és kalandpedagógia alapjaival
Tapasztalatokat szerezni outdoor kihívások során, így tanulni magunkról és a csapatban való működésünkről
Tanulni magunkról és kommunikációs sajátosságainkról: előnyök, nehézségek
Tapasztalatokat szerezni és megosztani a hátrányos helyzetű csoportokkal való munka kapcsán
A hátrányos helyzetű csoportok kommunikációs és társadalmi integrációs nehézségeinek megismerése, a téma körbejárása.

Saját projekt kifejlesztése a témában, mely illeszkedik az otthoni viszonyokhoz
Kapcsolatépítés, tapasztalatok és nézőpontok megosztása, gyakorlás.

A tréning így hozzájárul a hátrányos helyzetű rétegek társadalmi integrációjához, az outdoor gyakorlatok által elősegíti az egészséges életmód kialakulását, erősíti a résztvevő fiatalok társadalmi aktivitását és bevonódását. A projekt mind a megszerezhető tapasztalatok és tudás mind pedig a saját tervezésű, otthoni környezetre szabott projektötletek által segíti az ifjúsági területen tevékenykedő civil szervezetek működését valamint különböző európai és keleti régió béli országok küldötteinek 10 napos együttműködése és a partnerség építése során hozzájárul az európai és a határokon átívelő ifjúsági együttműködések kialakulásához.
A tréning egyik legfontosabb eleme, hogy a résztvevők lehetőséget kapnak frissen megszerzett tapasztalataik azonnali gyakorlatba ültetésére, ugyanis a saját élmény és kapott ismereteket követően egy hátrányos helyzetű gyerekcsoport 2 napos táborának lebonyolításáról kell gondoskodniuk a tanultak integrálásával és figyelembe vételével. Egyesületünk tapasztalatai szerint a ez a “tábor a tréningben” módszer a leghatékonyabb arra, hogy a megszerzett tudás a lehető legletisztultabban tudjon beépülni a résztvevők eszköztárába, miközben élményt adnak és kapnak egymástól a tréning életét felrázó hátrányos helyzetű fiatalokkal.
További információk a lenti információs levélben találhatóak.

Kapcsolat: kriszta.gyongyosi@gmail.com