NEMZETKÖZI PROJEKTEK

Eco Schola

Az EcoScola elnevezésű, nemzetközi környezetvédelmi projekt a Youth in Action program keretében, az Outward Bound Románia és az Élményakadémia szervezésében került megrendezésre 2009. június 20. és 2009. július 1. között. A program célja volt, hogy ifjúsági munkások, tanárok, és különböző – nemcsak környezetvédelmi – szervezetekben dolgozók tapasztalatait, tudását és módszertanát fejlessze-bővítse a környezetvédelem, környezettudatosság témakörében. A „zöld gondolkodásmód” tudatosítása a résztvevőkben azért fontos, mert saját programjaik során ezt a tudást adják majd tovább. Ehhez pedig tisztában kell lenniük a tényekkel, lehetőségekkel, módszerekkel, és elsősorban önmagukkal.

image

A 10 napos tréning elemei az élménypedagógia módszerének köszönhetően álltak össze egésszé. Résztvevőink elméleti tudásuk bővítésén kívül személyes tapasztalatokkal gazdagodhattak. Az elméleti tudnivalókat és gyakorlati tapasztalatokat egymásra építve jutottunk el az önismerettől a csapatmunkán át a környezettudatos döntésekig és a saját környezetvédelmi kezdeményezésekig. A tréning fókuszában a következők álltak: önismeret, bizalom-önbizalom, felelősségvállalás, tudatosság, csapatmunka, kezdeményezőkészség, kreativitás fejlesztése, tények, adatok, tudnivalók az általános környezetvédelmi helyzetről, környezettudatosság, motivációszint emelés, félelmek, akadályok leküzdése, szociális érzékenység, kommunikáció, projektmenedzsment. A fenti témákat workshopok, prezentációk, különböző outdoor feladatok, kötélkerti elemek, magashegyi expedíció, önismereti-, problémamegoldó-, stratégiai- és közösségépítő feladatok valamint helyi környezetvédelmi projekt megvalósítása formájában dolgoztuk fel. Néhány momentum a tréning tartalmából:

• Nagyobb túratáv megtétele a Gurghiului és Piatra Craiului hegyekben. Tájékozódás természeti környezetben, a szabályok tudatosítása után, több napos expedíció keretében.

• Figyelemfelhívás a környezetvédelem érdekében meghozott döntésekre különböző élethelyzetek modellezésével.

• Önállóan készített és kivitelezett helyi környezetvédelmi projektterv – Szováta

Ezúton is köszönjük az Outward Bound Romániának, résztvevőinknek, segítőinknek és támogatóinknak a projekt létrejöttét.

Ismerd meg önmagad!

Outdoor Önismereti és Személyiségfejlesztő Tréning (18+)

Helyszín: Szováta, Görgényi Havasok
Periódusok: július 14-19.
augusztus 18-23.
szeptember 1-6.

A tréning nyelve: magyar, román, angol (a résztvevők származásának és nyelvi kompetenciájának függvényében).

Az ember az életében elért sikereit kevésbé a szakmai ismereteinek köszönheti, mint inkább a személyes tulajdonságainak, képességeinek és jártasságainak. Sok esetben tapasztalhattuk, hogy a közepes átlageredményt produkáló tanulókból lesznek sikeres, népszerű emberek, kiemelkedő egyéniségek, nem mindig azokból, akik kitünő osztályzatokkal rendelkeztek.

A Nosce te ipsum személyiségfejlesztő tréning során rendkívüli környezetben, rendkívüli körülmények között multikulturális csoportban önmagad reális megismerésével pontosabb képet kapsz a személyiséged rejtett tartalékairól. Feltetted már magadnak azt a kérdést, hogy a munka, amivel naponta 8 órát foglalkozol, kielégít-e? Fordulóponthoz érkeztél? Befejezted tanulmányaidat, mégsem tudod merre, mit kezdjél önmagaddal? A Nosce te ipsum Outdoor Önismereti és Személyiségfejlesztő Tréning segít neked a változásban, a megújulásban.

Személyiségfejlesztő, önismereti tréningünk során nő az önbizalmad, kiállsz önmagadért úgy, hogy közben ne bánts másokat. Fejlődik kreatív gondolkodásmódod, a “meg tudom csinálni” érzés azokon a területeken is, ahol eddig az önbizalomhiányod miatt nem mertél továbblépni. Kezeskedni nem tudunk a sikerért, amennyi erőfeszítést a tréning során belefektetsz, ugyanannyit fogsz visszakapni, de nem kizárt, hogy a Nosce te ipsum válik életed egyik kulcsfontosságú fordulópontjává.

Program:

Csütörtök délután Kiutazás Szovátára, ismerkedés sátorverés
Péntek Kültéri csapatépítő gyakorlatok
Felkészülés az expedícióra
Szombat Expedíció első napja (Répás mező)
Vasárnap Expedíció második napja (Dürgő ház)
Hétfő Expedíció harmadik napja (Medve barlang vagy Ifjúsági tó)
Tutajépítés és tutajozás
Kiértékelő megbeszélés
Kedd délelőtt Kötélkerti tevékenységek
Végső kiértékelő és feedback
Kedd délután Elutazás

Részvételi díj: 350 RON/82 Euró/22.700 HUF (tartalmazza a programot, ellátást, felszerelést)

Tel: +40-365-407 673
Fax: +40-265-250 939
Mobil: +40-769-224 290
E-Mail: info @outwardbound.ro
Kapcsolattartó személy: Varga Katalin

Magyarországon:
Élményakadémia Közhasznú Egyesület
Radnóti Miklós utca 4. I em.
1137 Budapest
Tel: +36 30 384 1910
E-mail: info@elmenyakademia.hu
Kapcsolattartó személy: Juhász Zsuzska

We Are All Entrepreneurs

We are all entrepreneurs!
Időszak:
2012. augusztus 2-11.
Helyszín:
Szováta, Outward Bound Romania Ifjúsági Központ és  Görgényi havasok
Résztvevők:
nevelő otthonokban nevelkedett fiatalok
családokban nevelkedett fiatalok
Partnerek:
Élményakadémia Közhasznú Egyesület – Magyarország
Studio Zazitku-Outward Bound Szlovákia
C.E. – Krisztusért és Egyházáért- Szövetség – Románia
Budapest Fővárosi Önkormányzatának Gyermekotthona – Magyarország
Gútai Gyermekotthon – Szlovákia
waae_pic2
Támogató:
Az Európai Bizottság Fiatalok Lendületben programja
A program fő célja:
Fiatalok vállalkózói kedvének a fejlszetése
Célkitűzéseink:
személyiségfejlesztés
motiváció fejlesztése
projektmenedzsment elméleti és gyakorlati tanítása
vállalkozói szellem fejlesztése
önbizalom és másokba vetett bizalom fejlesztése
együttműködési készség fejlesztése
Az Ifjúsági csere közel 40 gyermekotthonos és családban nevelkedő résztvevője Romániából, Magyarországról és Szlovákiából érkezett. A fiatalok a gyermekotthont elhagyva hirtelen vesztik el a biztos támogató hátteret és nehezen találják meg a helyüket.
A megvalósult program abban támogatta őket, hogy megnövekedett az ön- és másokba vetett bizalmuk, fejlődött a kommunikációs-, döntéshozatali-, és együttműködő készségük, és megismerték a projektmenedzsment alapjait.
A személyiségfejlesztés mellett elméleti és gyakorlati képzést kaptak egy projekt megtervezéséről, kivitelezéséről és kiértékeléséről. Első körben a csapat összekovácsolásával és személyes készségeik fejlesztésével foglalkoztunk az ismerkedő játékok, feladatmegoldó tevékenységek segítségével.
Az önbizalmukat és másokba vetett bizalmukat a kötélkerti tevékenységek során erősítettük.
Ez után következett a projektmenedzsmentről alapjainak elsajátítása, amelyet egy 3 napos expedíció keretei között próbálhattak ki először.
Az elméleti tudást és a megszerzett tapasztalatokat felhasználva kerítést építettek, szemetet szedted a hegyoldalban, túristautat tisztítottak a központ közelében és jelzések festésével segítették az utánuk következő csoportok tájékozódását.
A búcsú pillanatában hátizsákjuk tudással, élményekkel, barátságokkal, önbizalommal, kezdeményező készséggel is meg volt pakolva, így bátrabban nézhetnek szembe, az előttük álló új kihívásokkal.

 

Képek itt:
vagy

Winter Refresher

Ebben a kalandban, csodálatos, hólepte havasokon járva fedezheted fel a magasztos Erdélyi táj szépségeit. Erőnlét, elszántság és kitartás is szükséges ahhoz, hogy megtanulj téli körülmények között jól boldogulni. Ez a tábor  figyelemreméltó szépségekkel vesz körül, miközben  erdőkőn mész keresztül vagy befagyott tavak körül sétálsz.

image

image
image
image
image

A tábor programja tartalmaz*:

  • egy a futósítúrát
  • gyalogtúrát a Görgényi Havasokban
  • a parajdi sóbánya a meglátogatását
  • egy elhagyott vadászházban történõ éjszakázást
  • kihívó tevékenységeket a kötélkertben
  • igluépítést
  • és sok más kihívást
Hol?
Szovátán és környékén, Erdély, Románia

Életkor
18 éven felüliek jelentkezhetnek

 

Jelentkezés
HU – info@elmenyakademia.hu

 

I am writing to let everyone know that I had a great time with you guys. I keep thinking about everything and all of the obstacles and challenges that we accomplished together as a team and as individuals. This 10-day trip really made a huge impact on me and I definetly am taking a lot of life long lessons back with me that I learned from the activities we were involved in together

Korábbi Winter Refresher Journey résztvevő

* angol nyelvű program

Together into the Jungle

Letter form the organisers:

Hi – Together into the Jungle people!!

1.    Venue and time for Exchange stays as wrote before:
–    Latvia – 20. 29.08.
Here is the amount of money that we planned for your trip:
Country         100 %     70%
Slovenia         270        190
Italy                230        160
Hungary        280        196
Romania       200        140

So it means you as a leader and 5 youngsters buy tickets and after the exchange we will give back the reimbursement  of 70 % back (if the amount of one tickets goes into 100 %). I really hope there will be no problem to find cheap tickets.

Together into the Jungle

2.    There is no fee for the exchange. Accommodation and food will be covered. As it is all about outdoors and adventure it will be in countryside. It is planned to stay outdoors some nights so sleeping matraces and bags will be needed.

what should be the results of this project?
The not touchable results are:
= exchange of different outdoor methods, ways how people go in outdoors in different countries.
= awareness and experience about leadership skills in adventure and outdoor programs.
= more knowledge and experience in adventure and outdoor education to work with it also in future.
Touchable result:
= during the exchange we will let youngsters to enjoy and realise how much can personality grow through outdoor and adventure activites, to realise it strengtens and effectiveness. In the last days of exchange each country will plan an adventure or outdoor day for it s local youngsters where they will make a program for them and share what they got in exchange. For every country there are 500 euros to realise these programs.

Lauma

The organizers: http://www.luzumpunkts.lv/

Hungary still has few places, so contact us if you are interrested in this program.

Társadalmi integráció

Dreams do come true

Az álmok igenis valóra válnak!….. Illetve váltak!

Méghozzá így!

Van egy álmod? Valami amit szeretnél valóra váltani? Szeretnéd megtanulni hogyan és elkezdeni csinálni? Kisebbségi, bevándorló vagy vagy gyerekotthonban nőttél fel?

Ha igen, akkor ez a tréning neked szól!
Projektmenedzsment és motivációs tréning kisebbségi, migráns és árvaházban nevelkedett fiataloknak (18+)

Résztvevők: 25 fiatal a Cseh Köztársaságból, Lengyelországból, Szlovákiából, Romániából és Magyarországról

Időpont: 2012. március 22. – március 31.

Helyszín: Magyarország, Galyatető

Költségek: A projektet a  Youth in Action program és a Visegrad Fund támogatja, ami fedezi az utiköltséget, a szállást,a teljes ellátást és a program költségeit.
A résztvevőknek mindössze az utasbiztosítást kell megkötni, részvételi díj nincs!  🙂

Hogyan jelentkezz:
Töltsd ki a csatolt jelentkezési lapot (Application Form) és küld el emailben Koltai Ákosnak – akoskoltai(at)gmail.com Február 12-ig vagy hamarabb. Ezek után kiválasztjuk a jelentkezők közül a résztvevőket.

Ezek után megvásásrolhatod a jegyeket Galatetőre, a Visszatérítési Feltételeknek megfelelően (Conditions of the Reimbursement.)

Célok: A tréning célja, hogy a résztvevők elsajátítsák a projektmenedzsment alapjait, így a jövőben életre hívhatják saját projektjeiket, és nagy valószínűséggel megélhetést is teremtenek önmaguk számára.

angel_icon

Olyan jelentkezőket várunk akiknek van már egy projektötletük egy álmuk amit szeretnének megvalósítani. Ehhez kívánunk segítséget nyújtani praktikus projekmenedzsment eszközök használatával.

Témák:

A tréning 4 részből épül fel:

1. Bevezetés,  az eszközök megismerése, gyakorlati használata, outdoor csapatépítés

2. Expedíció – ennek során a tanultak alkalmazása

3. Mini projekt – önállóan megvalósítani és lebonyolítani egy ötletet

4. Saját álom megvalósítási tervének a kidolgozása – coaching

A résztvevőknek lehetősége nyílik a tréningen elsajátított tudást egyből a gyakorlatban is kipróbálni és lehetőséget biztosítunk 1-1 coachingra is. A közeli faluban valósítanak meg egy közösen megtervezett projektet. A képzés eredményeként összeállítják az “Álmok könyvét”, amiben terveiket dokumentálják.

Nyelv: A program munkanyelve az angol. De biztosítunk tolmácsot az angolul nem vagy nem annyira jól tudó résztvevőknek.

Ha jól tudsz angolul jelentkezz tolmácsnak! Napi 20EUR-t tudunk fizetni a segítségedért és természetesen ugyanúgy résztvehetsz a programban.

Bővebb információt az oldal alján található dokumentumokban található.

Támogatóink:
A projektet a Fiatalok Lendületben Program és a Visegrad Fund támogatja.

További információ a programról: http://ec.europa.eu/youthonthemove/index_en.htm

További információ a Visegrad Fundról: http://visegradfund.org

Partnereink:

– a szlovák Outward Bound – www.outwardbound.sk

– a romániai Outward Bound – www.outwardbound.ro

– a lengyel Voluntary Labor Corps in Lodz – www.lodzka.ohp.pl

– cseh Czech Youth Programme The Duke of Edinbourgh’s Award – www.edie.cz

 

youth_in_action_logo visegrad_s
Conditions of Reimbursement – Dreams do come true (Word document)

Call for participants – Dreams do come true (Word document)

Application Form – Dreams do come true (Word document)

Képesek vagyunk

Időpont: 2010. október 21-30.
Helyszín: Szováta Outward Bound Központ
Résztvevők: Rákospalotai Leánynevelő Intézet 10 fő , Gyermekotthon Marosvásárhely 10 fő , Bolyai Líceum Marosvásárhely 10 fő , Zabhegyező Gyermekanimátorok 7 fő
Programtartó: Élményakadémia KHE 4 fő, OB Románia 3 fő
Köszönet Julinak és Julinak 🙂 Istvánnak, Balázsnak

Együtt vagyunk

Aranysárga és rézvörös domboldalak hullámoznak szemeim előtt, tücskök, egyhangú ciripelése zeng a susogó sás mélyén, heves indulatokkal jár-kel a szél, amely napról napra hűvösebb. Vészesen közeledik a tél. Rohannak a napok, mint egy csapat gyerek, aki fogócskát játszik. Tíz nap. „Ők” kergetőztek egymással október 21. és 30. között. Nem is kergetőztek, hanem versenyeztek, hogy ki hagyja le hamarabb a másikat… Elsősorban így jellemezném e tíz napot, amit Szovátán, az Outward Bound táborozóhelyén töltöttünk. Harminchét gyerek, kilenc felnőtt. Négy csapat, ugyanannyi tréner. Tíz marosvásárhelyi bolyais diák, tíz marosvásárhelyi árva, tíz rákospalotai javítóintézeti lány és hét budapesti „egyveleg”. Így érkeztek meg az autóbuszok október 21-én, délután. Fürkésző tekintetek, titkos szemeződések, feszült mozdulatok domináltak az első nagy találkozáson. Valamint bátor trénerek, akik igyekeztek minden izgatottságot, félelmet eloszlatni. Ééééés… SIKERESEN!

image
A kötött programok ellenére lehetőségünk nyílt megismerkedni, betekintést nyerni egymás különleges világába, új élethelyzetbe való beilleszkedést gyakorolni, jól érezni magunkat, és életre szóló barátságokat kötni. Tíz napra az árvák családot kaptak, a „problémás”személyek végre normális, szabad embereknek érezhették magukat, míg a kiegyensúlyozott, elégedett gyerekek átadhatták azokat a hatalmas, minden gátat áttörő érzelmeket, amelyeket boldog gyermekkorukban kaptak szüleiktől.

E pár nap egy igazi iskola volt számunkra, az Élet Iskolája. Bár nem matematikát, irodalmat vagy történelmet tanulmányoztunk, de annál sokkal értékesebb, csodálatosabb dolgokra, jelenségekre, emberekre figyelhettünk fel, tanulhattunk tőlük, illetve életvitelükből, gondolkodásukból. Olyasvalamiben részesültünk, ami felülmúl bármilyen iskolát, órát, tankkönyvet vagy tanárt.

De nem csak másoktól okulhattunk… hanem önmagunktól is. Olyan rejtett tulajdonságaink törtek felszínre, amelyek eddig csak lappangtak belsőnk legmélyén. Mint egy véres harcban, úgy küzdöttünk belső határaink legyőzésével. A cél: minél jobban kitágítani saját komfort zónánkat, a tanulási és olykor a pánikzóna átélésével. Öröm volt látni, ahogyan a táborba érkező remegő lábacskák, bátor, erős lábakként távoztak.

Csodálatos munkát végeztek a trénerek, szinte észrevétlenül egyengették a szétszéledt báránykákat. Megtanították, hogy merjük felvállalni véleményünket, merjük legyőzni gátlásainkat. Ráébredtünk, hogy elszántsággal, akarattal és kitartással mindenre KÉPESEK VAGYUNK: 8 km-t gyalogolni óriási hátizsákkal és elérni a kitűzött célt, két ponyvából alvóhelyet készíteni, sötétben fát gyűjteni és tüzet rakni, gulyást készíteni, egész éjjel őrködni, jéghideg vízben mosakodni, és egy ilyen hosszas, nehézkes túra után vidáman, aktívan szembeszállni a kötélkert nehézségeivel. „Ne add fel Zsuzsi!”; „Képes vagy rá, meg tudod csinálni!”; „Gyerünk, Bibi, még két lépés!”; „Nem adhatjuk fel, tudom, hogy képesek vagyunk!”; „Gyere gyorsan, segítsünk neki!” – hangzottak nap mint nap e bátorító, meghitt mondatok.

Nem csak barátságok szövődtek…..A titkos szemeződésekből kölcsönös szimpátia bimbózott, amiből szerelem nyílt. Egy rejtett mosoly, egy sóvárgó tekintet, egy-egy titkos ölelés, kedves szavak, aztán az elmaradhatatlan féltékenykedések… Ezek tették még színesebbé, érdekesebbé és izgalmasabbá napjainkat.

De egyszer minden véget ér… Könnyes szemek, szipogó orrocskák, remegő ajkak, meghasadt szívek vették át az uralkodást október 30-án, reggel. A tábor lejárt, mindenki visszatért a szürke hétköznapokba, de már más emberként… Jobb, bölcsebb, bátrabb, FELNŐTT emberként. A lelkünk egy darabját örökre Szovátán hagytuk, és a 46 lélekdarabka kitesz egy közös, egész lelket. Együtt vagyunk… Ébren és álomban… életben és halálban. Még akkor is, ha erről nem óhajtunk tudomást venni.

Az ember, ha a valódi egységélményéről akár csak sejtene is valamit, tudná, hogy soha sincs egyedül! Így már mi sem vagyunk. Egyek lettünk mindannyian!

„Ahová elmentünk, láthattunk egy csodát, 46 emberből, hogyan lett egy család.”

Gáll Kriszta
-résztvevő-

No Limits

ob_logo

July 01-10, 2010
Training for Youth Workers Working with Young People with Physical Disabilities

Short description of the project: The 9 day training course was organised for youth workers and trainers with outdoor experience from the following countries: Romania, Hungary, Germany, Bulgaria, Czech Republic, Belgium, Portugal, and took place in Sovata, Romania, between July 01-10, 2010. The purpose of the training was to learn specific and professional training methods and to develop the proper skills in order to be able to work with young people with physical and mental disabilities. Because of their disabilities, these people are often socially excluded. Through our course we trained and specialised a number of 24 youth workers who became able to deal with the specific problems of this target group.
By gaining the proper skills and knowledge, the participating trainers and youth workers became able to raise awareness about the impediments met by people with physical/mental disabilities in social life. They will help them in the future to become self-confident and to involve themselves in the society as active citizens with equal rights.
This training empowers the participating youth workers, who already have outdoor experience, to organise themselves trainings and different activities, exchanges, personality development measures for people with physical/mental disabilities.

obr_header_s

Open your doors I.

(07.10.2010 – 16.10.2010)

Poverty and social exclusion is an instant problem in Europe. People can be excluded by the reason of social background, economical situation, learning difficulties, religion, race etc. We would like to take part in prevention of above mentioned problems in giving an opportunity to trainers and youth workers to gain and exchange best practicies and develop their knowldge at the field of outdoor experiential learning. Experiential learning is a tool for approaching youngsters and develop their social skills.

image

youth_logo_small

Aim of the program: To establish in Europe a more effective, sustainable non-formal education based training system that has a flowing over effect in order to let the social unpriviledged youth integrated and trained into active European citizen, to prevent segregation, poverty and unemployment.

The participating trainers, youth workers are dealing with social disadvantaged groups, acquire a non-formal self- and community building method, thus being able to develop the social competencies of minorities and underpriviledged groups, helping them to integrate into the society.The 34 trainers, youth workers aged between 20 –35 coming from Romania, Slovakia, Bulgaria, Spain, Poland, Germany, Latvia and Hungary took part on a 10 day experiential education course between 07.10.2010 — 16.10.2010 at Galyatető, Hungary.

Throughout the program participants experienced first-hand what it feels like to develop into a dynamic, highly functioning, self-aware team. During the final days of the program, participants planed, run and evaluated their own activities while received feedback from the group and their advanced trainers.

Open your doors II.

Dear Friends and previous partners of Academy of Experience and Outward Bound Romania,

We are happy to inform you that with the support of the Visegrad Fund, we have a precious opportunity to organize the 2nd edition of the previously held „Open Your Doors” training for trainers program. This time the focus will be on improving, mentoring and immediately implementing your trainer skills in fascinating real life situations.
The general aim of the program has 2 dimensions:
1. To help socially unprivileged youth people to get integrated into the society with improved social skills.
2. To further develop your trainer skills, through mentoring, immediate practice and constructive feedbacks.
The fundamental new element in this program is that this time we/you will work with our new partners: orphanages and children’s homes from 4 different countries. About 20 children between the age of 12-18 years will come from these institutions. Some of the kids are difficult to handle, some are super vital and fun, and all of them are unique and hungry for your love.
Imagine 20 lovely kids full of vitality, waiting for you to get immersed into fun, laughter, joy, challenges, tears, while learning and evolving together with you, through your contribution.

GENERAL AGENDA OF THE PROGRAMME:

There are 3 major parts of the Programme:
1. Introduction and Input (1-3. days): Participants and trainers arrive, and spend 3 intensive days together with planning the main part, setting personal goals, practicing experiential activities and methods. At this part we will have the opportunity to share with each other best practices, and new innovative ideas. We create a safe learning environment where, everyone can set his/her own level of challenge with an action plan, while being supported by a professional community.
2. Implementation/Main part (4-8. days): After our guest children (20 person) arrive, participants will plan, run and evaluate their own activities, in real life situation while receiving feedback from the group and their advanced trainers.
3. Harvesting (9-10. days): Debrief, Reflection and further Plans

open_two

PLACE
Gallyatető, Hungary

COSTS
• 80 EUR participation fee + 30 % travel cost
• 70% of travel cost covered, accomodation + food + programme covered

Maximum 3 people per country can attend to the course, paricipating countries are: Czech Republic, Hungary, Poland, Sovakia
If you would like to attend or you know somebody who can be interested please spread the information!
Application latest Deadline 20th of June to the following email address:

Gigi: kriszta.gyongyosi@gmail.com
Best wishes,
Gigi
+36 30 342 94 31

Infoletter for trainer participants Open Your Doors II. (PDF document)

Infoletter for Youth Open Your Doors II. (PDF document)

Application Form for returning participants (Word document)

Application Form for new participants (Word document)

Télménypedagógia

A Télménypedagógia elnevezésű projektünkben 12 fő állami gondozásban élő illetve roma telepről származó fiatal 3 napos téli, élménypedagógiai alapú táboroztatását kívánjuk megvalósítani, melynek a szabadidő hasznos eltöltésén és az egészségmegőrzésen túl célja az önkéntesség eszméjének és gyakorlatának terjesztése, a közösséghez tartozás és a személyiség fejlesztése, társadalmi integráció, készségek, képességek fejlődése és a haza és lakóhely szeretetére nevelés.

 

Helyszín: Csobánka – Cserkészközpont
A résztvevők a hátrányos helyzetben élő fiatalok Bagról a roma-telepről, családon kívül nevelkedők a Rákospalotai Leánynevelő Intézetből és a Pestújhelyi Gyermekotthonból kerülnek ki.

 

Mit kaphatnak ettől a tábortól a fiatalok?
Tapasztalatot arról, hogy mi a segítő szakma, milyen az önkéntesség, önkénteskedés, milyen igazán tartozni egy jó közösséghez, rálátást arra, hogy nemcsak a profit szférában van munka- és karrier-lehetőség, kellő ismeretet az egyesület adta tanulási, fejlődési lehetőségekről, a másoknak való segítségnyújtás örömét, a játszva tanulás szabadságát, a fizikai és szellemi kihívással járó feladatokkal való megküzdést és annak pozitív hatásait, készségeik és képességek fejlesztését valamint a haza és lakóhely szeretetének emelkedését.
Tevékenység jellege: A program főleg outdoor problémamegoldó elemeket tartalmaz. Ez azt jelenti hogy a szabad levegőn, a természetben folyik a legtöbb tevékenység, ezért rekreációs értéke rendkívül nagy. A tematika tartalmaz expedíciót és sziklamászást is, ezért sokban képviseli a környezettudatosság témáját is.
A program utolsó napján pedig – a pályázat témájából inspirálódva – helyet kapott a népi játékok délutánja, amikor egy “játék-cserét” tartunk: tapasztalatcsere a népi és modern csapatjátékok terén.
telped_kep

 

Technikai, biztonsági jellemző: A programon használt eszközök az UIAA (Nemzetközi Hegymászó Szövetség) szabványnak megfelelő, szigorúan ellenőrzött mászóeszközök. Ezek minőségellenőrzését az Élményakadémia Egyesület képzett, tapasztalt sziklamászói és ipari alpinistái végzik.
A program megvalósítást kockázatelemzés előzi meg, amelyet minden esetben a végső program tervezésekor végzünk. Ennek standardjai a következők: A résztvevők érzelmi és fizikai biztonságának kockázati tényezői, az időjárás kockázati tényezői, a környezeti kockázati tényezők, tréneri kockázati tényezők.  Ezen tényezők vizsgálatával és figyelembevételével dolgozunk ki egy mindenre kiterjedő programtervet, és kockázatkezelést.

 

Főbb kompetenciák, területek, amelyekre a program irányul: önismeret, önbecsülés, másoknak való segítségnyújtás, önálló gondolkodás és cselekvés, csapatmunkára való készség, kezdeményezőkészség, félelmek leküzdése, komfort-zónából való kilépésre való hajlandóság, önbizalom, bizalom fejlődése, előítéletek leküzdése, tervezési-szervezési készség, gyakorlatorientáltság, lakóhely és haza szeretete.

 

A program támogatója