Királyrét

Európai Fiatalok egy Élhetőbb Vidékért Projektmenedzsment képzés kalandpedagógiával Magyarország, Királyrét, 2008. február 15 – 24.

Négy országból húsz fiatal gyűlt össze 2008 februárjának közepén Királyréten hogy megosszák és továbbfejlesszék az ötleteiket és tíz fantasztikus napot töltsenek együtt a természetben. A céljuk közös volt: egy ötlet valósággá váltása – a nagyvároson kívül. A projektmenedzser jelöltek megtanulták hogyan tervezzék meg álom-projektjüket, hogyan határozzák meg víziójukat és céljaikat, hogyan szerezzenek támogatást és hogyan állítsák munkába a csapatukat. Mindeközben megismerkedtek, és tapasztalatot cserélhettek hasonlóan gondolkodó európai fiatalokkal. A nemzetközi kaland négy szervezet – a cseh, a spanyol és a román Outward Bound illetve magyar részről az Élményakadémia – közreműködésével szerveződött és az Európai Unió Fiatalok Lendületben programjának támogatásával valósult meg.

A résztvevő fiatalok látják és felismerik a vidéki régiókat érintő különböző problémákat szerte Európában. Fontos számukra a környezetük, amiben élnek, a faluik és a helyiek, ezért változtatni akarnak helyzetükön. Megvolt bennük a kellő lelkesedés és energia, de nem rendelkeztek a szükséges tudással és tapasztalattal. Tudták, hogy mit szeretnének de bizonytalanok voltak, hogy hogyan. Most lehetőségük nyílt hogy ötleteiket konkrét projektek formájába öntsék, világos elképzeléseket és célokat fogalmazzanak meg, megtegyék az első célkitűzéseket és elkezdjenek tervezni. Mindebben az Élményakadémia jól felkészült és támogató tréner csapata segítette és irányította őket.

A program kültéri – outdoor – gyakorlatokból és beltéri megbeszélésekből állt össze. Minden napnak más témája volt – csapatépítés, vízió és cél meghatározása, projekt tervezés, motiváció, forrás teremtés –a résztvevők ezekhez kapcsolódó közös feladatokat oldottak meg és utána elemezték a megoldáshoz vezető folyamatot. A képzés a ’jégtörő’, ismerkedő nap után két napos hegyi expedíció megtervezésével, megszervezésével és végrehajtásával kezdődött. Ezután egy egész napot töltöttek a tapasztalatok feldolgozásával, teljesítményük értékelésével. A tréning második felében a résztvevők saját projektjeikre koncentráltak illetve közösen vizsgálták azok különböző szempontjait – vízió, célkitűzések, tervezés, HR, forrásteremtés, lehetséges pályázatok. Mindeközben az egész csapat együtt dolgozott azon a közös projekten, amit a közeli faluban, Szokolyán valósítottak meg – egyórás programot tartottak a helyi gyerekeknek.