Iránytű – Kalandtábor

Iránytű-kalandtábor c. projektünkben 15 fő állami gondozásban élő illetve roma telepről származó fiatal 3 napos élménypedagógiai alapú táboroztatását valósítottuk meg 2014 februárjában Csobánkán. A projektnek a szabadidő hasznos eltöltésén és az egészségmegőrzésen túl célja volt a közösséghez tartozás és a személyiség fejlesztése, társadalmi integráció, készségek, képességek fejlődése és a haza és lakóhely szeretetére nevelés.

A projekt résztvevői hátrányos helyzetben élő fiatalok voltak Bagról a roma-telepről, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat monori és tatabányai roma telepeiről valamint családon kívül nevelkedők a Rákospalotai Leánynevelő Intézetből.

Mit kaptak ettől a tábortól a fiatalok?

Tapasztalatot arról, hogy:

mi a segítő szakma; milyen igazán tartozni egy jó közösséghez; rálátást arra, hogy nem csak a profit szférában van munka- és karrier-lehetőség; kellő ismeretet az egyesület adta tanulási, fejlődési lehetőségekről; a másoknak való segítségnyújtás örömét;  a játszva tanulás szabadságát; a fizikai és szellemi kihívással járó feladatokkal való megküzdést és annak pozitív hatásait; készségeik és képességeik fejlesztését valamint környezetünk,  a haza és lakóhely szeretetének emelkedését.

A program azonban februárban nem ért véget! A képzésen elért eredményeket és a levont tanulságokat dokumentálva a programot továbbfejlesztjük. Célunk egy olyan rendszer működtetése az egyesületen belül, amely biztosítja a következő célcsoport számára a képzés elérhetőségét újabb pályázatok által az intézményen keresztül, de akár személyes jelentkezés alapján is.

A program támogatója