Guides on the Road

A Guides on the Road to Social Inclusion (Idegenvezetők a társadalmi bevonás rögös útján) egy 9 napos tréning program, 32 társadalmi kirekesztéssel foglalkozó ifjúsági munkása számára.

Célunk volt az ifjúsági munkások eszköztárának bővítése képzés és egymás közötti tapasztalatcsere által, hogy a résztvevők a mindennapi munkájuk során hatékonyabban tudjanak fellépni a társadalmi kirekesztés ellen saját közösségeikben. Ennek érdekében egy gyakorlatias programot terveztünk, az Európai Unió és a Mediterrán régió 12 országának társadalmi kirekesztéssel foglalkozó ifjúsági munkásai számára, melynek végére a résztvevők összeállítottak egy Módszertani Kézikönyvet tele olyan tevékenységekkel, tippekkel, ötletekkel, amiket mindennapi munkájuk során fel tudnak használni.

A tréning a sajátélmény, ismeretközvetítő prezentációk, tapasztalatokat és nézeteket megosztó beszélgetések, gyakorlati módszertani bemutatók, az aktív gyakorlás, és a Módszertani Kézikönyv megírásának egyvelege segítségével érte el célját.

A program végén a résztvevőknek lehetőségük nyílt a tanultakat „éles” helyzetben kipróbálni. Feladatuk volt egy helyi, kirekesztéssel küzdő ifjúsági csoport (székesfehérvári állami gondozottak) számára egy fél napos közösségépítő programotmegtartása, melyhez segítséget nyújtott a csoporttal már régóta foglalkozó ifjúsági egyesület is. A program ezáltal egy hosszabb fejlesztési folyamatba integrálódott nem pedig egy egyszeri esemény volt.

A projektben résztvevői 12 országból érkeztek, ezek: Egyiptom, Franciaország, Izrael, Jordánia, Magyarország, Olaszország, Palesztina, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Törökország.