ECO SCHOLA

Az EcoScola elnevezésű, nemzetközi környezetvédelmi projekt a Youth in Action program keretében, az Outward Bound Románia és az Élményakadémia szervezésében került megrendezésre 2009. június 20. és 2009. július 1. között. A program célja volt, hogy ifjúsági munkások, tanárok, és különböző – nemcsak környezetvédelmi – szervezetekben dolgozók tapasztalatait, tudását és módszertanát fejlessze-bővítse a környezetvédelem, környezettudatosság témakörében. A „zöld gondolkodásmód” tudatosítása a résztvevőkben azért fontos, mert saját programjaik során ezt a tudást adják majd tovább. Ehhez pedig tisztában kell lenniük a tényekkel, lehetőségekkel, módszerekkel, és elsősorban önmagukkal.

A 10 napos tréning elemei az élménypedagógia módszerének köszönhetően álltak össze egésszé. Résztvevőink elméleti tudásuk bővítésén kívül személyes tapasztalatokkal gazdagodhattak. Az elméleti tudnivalókat és gyakorlati tapasztalatokat egymásra építve jutottunk el az önismerettől a csapatmunkán át a környezettudatos döntésekig és a saját környezetvédelmi kezdeményezésekig. A tréning fókuszában a következők álltak: önismeret, bizalom-önbizalom, felelősségvállalás, tudatosság, csapatmunka, kezdeményezőkészség, kreativitás fejlesztése, tények, adatok, tudnivalók az általános környezetvédelmi helyzetről, környezettudatosság, motivációszint emelés, félelmek, akadályok leküzdése, szociális érzékenység, kommunikáció, projektmenedzsment. A fenti témákat workshopok, prezentációk, különböző outdoor feladatok, kötélkerti elemek, magashegyi expedíció, önismereti-, problémamegoldó-, stratégiai- és közösségépítő feladatok valamint helyi környezetvédelmi projekt megvalósítása formájában dolgoztuk fel. Néhány momentum a tréning tartalmából:

● Nagyobb túratáv megtétele a Gurghiului és Piatra Craiului hegyekben. Tájékozódás természeti környezetben, a szabályok tudatosítása után, több napos expedíció keretében.

● Figyelemfelhívás a környezetvédelem érdekében meghozott döntésekre különböző élethelyzetek modellezésével.

● Önállóan készített és kivitelezett helyi környezetvédelmi projektterv – Szováta

Ezúton is köszönjük az Outward Bound Romániának, résztvevőinknek, segítőinknek és támogatóinknak a projekt létrejöttét.