Cigánytábor 2010

2010. 06. 21-27.

Egyesületünk a Fővárosi Önkormányzat Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonának lakóival 2009 elején egy önkéntes programba kezdett bele. A gyerekekkel havi 1-2 alkalommal találkozunk 4-5 órás mozgásos játékokon és tevékenységeken alapuló élménypedagógiai foglalkozások levezetésére. Célunk, olyan kompetenciák fejlesztése (kognitív és szociális) amely segíti őket az önálló életvezetésben (főképpen a Gyermekotthon elhagyása után) és a közösségi életbe (később a társadalomba) való beilleszkedésben. A lelkes gondozók és a vezetőség támogatása mellett a gyerekekkel sikerült jó kapcsolatot kialakítani, amely megalapozta a mélyebb munkát, az egy hetes Cigánytábort.
Ezen a programon a 17 bicskei gyerek mellett az Aga Gyermekotthon 10 lakója is részt vett. Az élménypedagógiai program játékos ismerkedőkkel indult, amit kisebb problémamegoldó feladatok, alacsony kötélkerti kihívások, pilisi expedíció és sziklamászás követett. A záró esten Ki mit tud? vetélkedővel és tánccal búcsúztunk egymástól.
A programot a Szilvásy Gipsy Folk Band, Szentandrássy István festőművész és Halper László jazz gitáros színesítette, a résztvevők legnagyobb örömére.