logo helyelogo helye
Roma fiatalok támogatása és megerősítése

Roma fiatalok támogatása és megerősítése

Miről szól a projekt?

A ‘Support and empower Roma Youth’ névre hallgató projekt egy stratégia partnerség, mely azzal a céllal jött létre, hogy előre lendítse az együttműködést és a bevált gyakorlatok cseréjét az érintett szervezetek között a roma fiatalok non-formális oktatási módszerekkel történő támogatása és megerősítése érdekében.

A konkrét célok a következők:

… az érintett szervezetek megerősítése a non-formális oktatási módszerek terén

  • trénerek képzése
  • egész projekten átívelő coaching a trénerek részére
  • a Élményakadémia tapasztalati tanuláshoz és outdoor módszerekhez kapcsolódó tudásának átadása a szlovák  Outward Bound Slovensko és a Need for Slovakia részére

… az ifjúsági munka minőségének fejlesztése az érintett szervezetekben, főképp az önkéntességet eszközként alkalmazó módszertan adaptálásával. Ez a módszertan nem más, mint a korábbi Tőlünk Nektek programja.

 

Kik vesznek benne részt?

10 felkészült szlovák tréner, akik előkészítik, megvalósítják, és értékelik a roma fiatalok hónapokon átívelő tanulási folyamatát. Ezen túl részt vesznek az Élményakadémia által vezetett hosszútávú tanulási és coaching folyamatban.

14 hátrányos helyzetű roma fiatal, akik a felkészülés után az önkéntes aktivitások tervező, megvalósítói és értékelői lesznek.

Partnerek 

Projekt-flow 

Trénerképzés – Élményakadémia trénerei által vezetett és Tőlünk Nektek által inspirált képzés 10 szlovák ifjúsági- és szociális munkás részvételével.

Heroes – 2018 júliusában a nyári program első találkozóján 14 kisebb, roma településen élő fiatal részvételével zajló 3 x 6 napos tapasztalati tanulási tréning zajlott, ahol a fiatalok minden eszközzel való felruházása volt a cél. Július első részében a résztvevőknek lehetőségük volt találkozni a magyar fiatalokkal, akik megosztották velük a magyarországi Tőlünk Nektek programon szerzett tapasztalataikat. Némelyikük mára ifi trénerré vált és évről évre valósít meg hasonló programokat. Ez a szlovák fiatalok is nagyon inspirálta és magyar fiatalok is motiváltak lettek, hisz ebben a társak általi tanulás helyzetben szerep-modellként voltak jelen.

Önkéntes aktivitások – 2019. augusztusában és szeptemberében a fiatalok közösségben, 3 településen :

  • zenei koncert és játékos délután Sveržovban
  • élelmiszercsomagok előkészítése és eljuttatása a családok részére Dlhé Strážeban
  • az iskola mosókonyháinak kifestése a Roškovceben

A projektet bemutató, összefoglaló videó:

Itt pedig az ott készült képeket nézhetitek meg:

Erasmus+