logo helyelogo helye

Élménypedagógia – közösség – inspiráció – feltöltődés – szakmai fejlődés

Misszió: a Visegrádi Alap által támogatott rendezvény missziója, hogy nem formális tanulási lehetőségeket biztosítson hátrányos helyzetű fiatalok számára (segíteni akarjuk a hátrányos helyzetű fiatalok társadalomba való jobb beilleszkedését, valamint növelni munkaerő piaci elhelyezkedési lehetőségüket önállóságuk elősegítésével), fejlessze a ifjúsági munkát a V4 régióban és erősítse a különböző érdekcsoportok ifjúsági munka iránti elköteleződését tréningek, konferenciák és a láthatóságot növelő tevékenységek segítségével.

A FORRÁS rendezvény célja, hogy a hasonló területen dolgozó partner szervezetek megosszák egymással a témával kapcsolatos tapasztalataikat és kihívásaikat – egy olyan régióban, ahol a hasonló történelmi és kulturális háttér elősegíti a megértést.

A partner szervezetek tanulni akarnak egymás jó gyakorlataiból és át kívánják venni vagy adaptálni szeretnék a más országok működő gyakorlatait, melyek innovatívak az adott szervezet számára vagy általában az ifjúsági munka területén.

Azokban a közösségekben, ahol a partnerszervezetek dolgoznak, rendkívül fontos, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok fejlesszék azon kompetenciáikat, melyek lehetővé teszik, hogy jobban kommunikáljanak, jobban teljesítsenek az iskolában és a jövőben képesek legyenek belépni a munkaerő piacra. Ehhez szükséges a fiatalok szociális kompetenciáinak, kommunikációs készségeinek, önbizalmának és önbecsülésének fejlesztése is.

A FORRÁS támogatja az ifjúsági munkások kompetencia fejlesztését nem formális, tapasztalati tanulási módszerekkel annak érdekében, hogy hatékonyan legyenek képesek olyan környezetet teremteni, mely nagy mértékben elősegíti a V4 régió hátrányos helyzetű fiataljainak személyiség fejlesztését és önállóvá válását.

A FORRÁS konkrét célkitűzései

  1. a résztvevő ifjúsági munkások egyéni kapacitásainak fejlesztése nem-formális oktatási módszerekkel. Ennek elérése érdekében tartunk egy szemináriumot, ahol teret teremtünk a kihívások átbeszélésére és munkaközösségekben használható önsegítő módszerekkel dolgozunk (megoldás központú coaching és intervízió); valamint egy konferenciát is szervezünk, ahol lehetőség lesz szélesebb körben is megismerni és megismertetni a V4 országok ifjúsági munka területén használt nem-formális oktatási módszereit és jó gyakorlatait.
  2. az ifjúsági munka minőségének fejlesztése a résztvevő szervezetekben, kiemelten egy új fejlesztési/tanulási program adaptálásával, melynek fő eleme az önkéntesség. Ezt a célkitűzést egy, a bevált módszereket és a tanulságokat magába foglaló módszertani gyűjtemény létrehozásával fogjuk elérni.

Projekt partnerek

Élményakadémia Khe. (koordinátor szervezet) – https://www.elmenyakademia.hu

Evropské centrum mládeže Břeclav – http://eycb.eu/en/news/

NADÁCIA KRAJINA HARMÓNIE – www.nkh.sk

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület – https://www.maltai.hu/

Občiansky Spolok – www.obcianskyspolok.org

Fundacja “Zielony Słoń” – www.greenelephant-foundation.com

Fundacja Europejski Instytut Outsourcingu – http://feio.pl/

A rendezvény a Nemzetközi Visegrádi Alap (www.visegradfund.org) támogatásával valósul meg.